Cascara


Cascara to napar zrobiony z suszonych skórek owoców kawowca. Jej nazwa oznacza po hiszpańsku "łupinę". Cascarę pija się w krajach, gdzie hoduje się kawę, takich jak Boliwia (nazywa się ją tam "sultana"), Etiopia ("hashara") czy Jemen ("qishr") i uzyskuje się ją w procesie produkcji kawy. Bywa nazywana "kawą dla biednych" lub "kawą dla wojska" i używa jej się jako nawóz.
Cascara zawiera ok. 1/4 kofeiny w porównaniu do naparu kawy. Jej smak różni się od kawy i zazwyczaj jest opisywano jako słodkawy, wspomina się o nutach bzu, wiśni, jabłek, suszonych śliwek czy hibiskusie.

Jak dla mnie smakowała podobnie do rozwodnionego cold brew kawy Rwanda Gitega:


Również czułam przeszywający gardło kwaskowaty smak. Była bardziej owocowa, ale wyczuwałam tam aromat tej kawy i coś bardziej delikatnego, jak herbata z hibiskusa. 


Brak komentarzy:

Instagram