Basilur Masala Chai



Skład: czarna herbata cejlońska (85%) z dodatkiem przypraw: kardamon (2.5%), goździki (2.5%), cynamon (2.5%), imbir (2.5%), gałka muszkatołowa (2.5%), pieprz (2.5%)

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem naturalnych przypraw (kardamon, goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz). Inspirowana indyjskimi mieszankami. Rozgrzewająca, idealna na zimowy wieczór.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Gatunek: BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings)

Bardzo czuć w niej goździki. Jest słodkawa. Herbata basilurowa, gęsta, cierpka. W sumie, gdyby nie ta cierpkość, to była by jedną z lepszych czarnych masala chai dla mnie, bo proporcje przypraw są ciekawe, jak i dodatek gałki muszkatołowej. Oczywiście jest bardzo przytłaczająca, jak to masala chai. 
Z mlekiem migdałowym smakuje ciekawie. Smak herbaty nie ginie, przyprawy jednak łagodnieją. Nie czuć już goździka. Najbardziej kardamon, ale zlewają się w jedno. Tylko w posmaku zostaje taki niemiły ten smak herbaty.


Brak komentarzy:

Instagram